28 marca 2024

Mała czarna na raka

Kawa zapobiega powstawaniu najczęściej spotykanego typu raka wątroby – do takich wniosków doszli naukowcy przeprowadzający badania w Japonii. Badanie z udziałem 90 tysięcy osób wykazało iż ci, którzy codziennie lub prawie codziennie piją kawę, dwukrotnie rzadziej zapadają na ten nowotwór niż ci, którzy kawy nie piją.

Amerykańskie Stowarzyszenie Walki z Rakiem szacuje iż w ubiegłym roku zdiagnozowano w USA 18,920 nowych przypadków raka wątroby a 14,270 zmarło w jej wyniku. 

Tymczasem japoński zespół badawczy pod kierunkiem Monami Inoue z National Cancer Center w Tokio poddał analizie trwające 10 lat badania dotyczące wpływu picia kawy na powstawanie raka wątroby. Okazało się, że w grupie osób pijących często kawę, występuje dwukrotnie mniejszy odsetek chorych na ten rodzaj nowotworu. 

Nie wiadomo jeszcze czy czynnikiem wpływającym na wynik badań jest kofeina czy inne zawarte w kawie substancje. Badanie nie wykazało bowiem w jaki sposób picie kawy bezkofeinowej wpływa na zachorowalność na raka wątroby – Japończycy prawie nie znają tego rodzaju kawy. 

Naukowcy podkreślają, że badania powinny zostać jeszcze powtórzone na innej grupie osób, choć ich wyniki uznali za niezwykle obiecujące.

Dodaj komentarz